Nyheter

02.10.2019 23:09

Den 2 oktober har ett år sedan den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018. Och Saudiarabien fortsätter strypa all yttrande- och pressfrihet. I årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser hamnar landet på bottenplatsen 172 av 180 länder. Uppemot 30 journalister befaras för närvarande vara frihetsberövade i Saudiarabien. En av alla dessa som drabbats av Saudiarabiens tillslag är den saudiske bloggaren Raif Badawi som för fem år sedan dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha förolämpat islam på sin blogg.

 

17.09.2019 22:03

"Angående journalisten Kurdo Baksi

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet har tagit del av det som Kinas ambassad i Sverige skrivit angående journalisten och författaren Kurdo Baksi. I Sverige har vi yttrandefrihet och representanter för den kinesiska ambassaden har rätt att fritt uttrycka sin åsikt. Vi har rätt att uttrycka vår. Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati.

På ambassadens hemsida står det bland annat att läsa om Kurdo Baksi: ”(he) is not worthy of discussing democracy or rule of law at all”. Vi kan inte stå och se på när Kinas ambassad skriver att en erkänd svensk journalist inte är värdig att diskutera demokrati.

Fallet med den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai visar med all önskvärd tydlighet att det som behövs i Kina är just diskussioner om demokrati och rättsstatens principer. Att frihetsberöva någon utan rättegång strider mot de mänskliga rättigheterna. Att Gui Minhai ska friges har högsta prioritet för alla våra organisationer och vi kommer fortsätta arbeta för att få hem Gui Minhai.

En annan diskussion rör folkgruppen uigurer. Sverige och andra länder har riktat stark kritik mot Kina för hur landet behandlar uigurer. Uigurer som kommer till Sverige beviljas idag asyl på grund av den allvarliga situationen för dem i Kina.

Ambassaden skriver också att de hoppas att ”relevant” svensk media inte ska ge Kurdo Baksi en plattform. I Sverige har vi fria medier. Varken Kinas ambassad eller vi som är företrädare för pressfrihetsorganisationer i Sverige ska bestämma vad som ska publiceras i vårt land. Det är det som är definitionen av fri och i våra ögon 'relevant' media.

Grethe Rottböll, Sveriges Författarförbund
Jesper Bengtsson, Svenska PEN
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet"

 

05.02.2019 16:42

 

Gathering, till vilken jag skrivit text och melodi, avslutar State of Muds nya album Running Bull.  Upptäck.  Spela.  Sprid. 

                                                                                                      // Peter Lucas Erixon

 

 

Release 20 dec 2018. 
Tillgänglig på alla de stora streamingtjänsterna worldwide och som fysisk platta i Kullsta Records webshop.

 

 

15.11.2018 13:51
Kvintessensen
Tre adventshelger vid Händelsehorisonten, Raftsjöhöjden 
3 advent, Lördagen den 15 december
13.00
Mats Göransson och Peter Lucas Erixon.
Gert Andersson samtalar med Mats och Peter Lucas om bl a det jämtländska språket utifrån en nypublicerad essä av Peter Lucas Erixon, ur vilken han också läser.
03.09.2018 12:13

Peter Lucas Erixon: Sex små anteckningar om svek

Tidskriften Provins 3-2018 

 

09.01.2018 12:12

Läs Pia Bergströms recension av Mäld i Aftonbladet den 9 januari.

 

03.05.2017 15:43

                             

 

När State of Mud är som bäst – som på Hinterland (2015) eller den strax kommande nya skivan betitlad Östra Odensala – så balanserar han sin maskulina sensibilitet så att man vet att han är en bror, sårad av livet och tillbaka från krigen också han.

 

I nära anslutning till, men oavhängigt, sitt nya album släpper State of Mud också detta singelspår.

   Sången tog fem månader att lyssna in när jag först samlat till den i åtminstone fyrtiofem år.

   I mars i år spelades den in med min enkla mobilinspelning som förlaga.

   Björn tog sången till den nivå där den skulle vara. I sitt ljudlaboratorium satte han den på första tagningen.


”Hauntingly beautiful!”, sa någon. 

 

Lyssna från 8 maj på Spotify och iTunes.

11.04.2017 13:45

P R E S S M E D D E L A N D E 11 APRIL 2017

 

EN SÅNG, FÖR STOCKHOLM

        "förstörelsemanins konsekvenser bemöttes 

      med kurage och mänsklig samling -" 

 

I början av oktober visste jag att jag skulle komma att göra det, skriva - en låt.

Då hade tanken redan länge lekt.

 

Tidigt i mars gick min brusiga amatörversion till Björn Gidlund, som jag under åtta år återkommande framträtt tillsammans med. Han som ackompanjatör till min recitation.

 

Jag var så nöjd att få överraska.

 

Björn spelade in What Gathers; en audiell version behövdes i försöken att placera sången utomlands.

Det var vad jag höll på med i fredags i förra veckan.

Jag hade faktiskt skrivit sången explicit med tanke på Joan Baez och hade i fem månader haft hennes – nu åldrat nyansfulla och klangrikt kopparglittrande – röst för det inre örat.

°

Våldet föröder men övervinns av den produktiva omtanken, den goda viljan.

Det land som visade sig fredagen den sjunde april är det land jag känner igen mig i.

När våldsdramat i Stockholm var ett faktum och förstörelsemanins konsekvenser bemöttes med kurage och mänsklig samling blev det självklart att publicera vårt material meddetsamma.

 

Jag dedicerar, tillsammans med Björn Gidlund/State of Mud, den här lilla sången till det Stockholm och dess invånare som gemensamt och med värdighet bedrog våldet genom att bemöta det med dess oövervinnerliga motsats.

 

elfte april 2017 –

Peter Lucas Erixon

 
06.12.2016 18:50

I samband med fotoutställningen Eighteen Stations presenterar Kulturhuset Stadsteatern Patti Smiths bibliotek. Här kan utställningens besökare låna och läsa ett urval av de böcker som har inspirerat och format hennes konstnärskap. Peter Lucas Erixons intervjuminiatyr PS (Trombone, 2013) ingår bland de böcker Smith själv valt ut för sitt personliga bibliotek. 

30.11.2015 00:00

Ett stort antal svenska och utländska författares porträtt återfinns i Ulla Montans bok Författare i bild. En utomordentlig intillbok för den passionerade läsaren, av en av Sveriges allra främsta porträttfotografer.

1 | 2 >>