Nyheter

12.01.2022 09:49

Kristofer Flensmarck tar plats i gästrummet med ett långt utdrag ur ett pågående diktarbete. Flensmarck debuterade med diktsamlingen Stilla en björn 2005. Hösten 2021 gav han ut den digra diktsamlingen Signal (Anti Editör). Han har skrivit två romaner: Jag är Hill (2016, N&K) och In i smärtan (2020, N&K). I november 2021 var Kristofer Flensmarck Månadens diktare i Sveriges Radios Dagens dikt.  

Foto Laurent Denimal

 

16.06.2021 19:19

Med två dagars mellanrum utkommer i augusti 2021 prosadiktsamlingarna Mäkta och Motståndet. Mäkta utkommer tisdagen den 17 augusti och Motståndet publiceras torsdagen den 19 augusti. Båda utgåvorna finns tillgängliga via Spargo förlags butik. I den fysiska bokhandeln finns böckerna för beställning från och med utgivningsdatum. 

 

                               

                Omslag Agneta Brink

24.11.2020 09:21

Prosadiktsamlingen Sista rester av det vilda utkom 2008 på Trombone förlag och utgavs samtidigt i en engelskspråkig parallellutgåva som Last Remnants of The Wild, i fin tolkning av Lars och Louise Danielsson som sluredigerades av  poeten Bo Gustavsson. Båda titlarna finns sedan våren 2020 tillgängliga som e-böcker på Bokus och andra jämförliga sajter. 

26.03.2020 12:06

Fotismer utkom 2012 som första häfte i bokförlaget Trombones mycket uppskattade och prisade serie Svavel. Fotismer finns nu, med de åtta dikterna inlästa av Fredrik Ahlfors, i talboksutgåva tillgänglig på Bokus och övriga likvärdiga sajter.  

        

02.10.2019 23:09

Den 2 oktober har ett år gått sedan den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018. Och Saudiarabien fortsätter strypa all yttrande- och pressfrihet. I årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser hamnar landet på bottenplatsen 172 av 180 länder. Uppemot 30 journalister befaras för närvarande vara frihetsberövade i Saudiarabien. En av alla dessa som drabbats av Saudiarabiens tillslag är den saudiske bloggaren Raif Badawi som för fem år sedan dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha förolämpat islam på sin blogg.

 

17.09.2019 22:03

Angående journalisten Kurdo Baksi

"Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet har tagit del av det som Kinas ambassad i Sverige skrivit angående journalisten och författaren Kurdo Baksi. I Sverige har vi yttrandefrihet och representanter för den kinesiska ambassaden har rätt att fritt uttrycka sin åsikt. Vi har rätt att uttrycka vår. Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati.

På ambassadens hemsida står det bland annat att läsa om Kurdo Baksi: ”(he) is not worthy of discussing democracy or rule of law at all”. Vi kan inte stå och se på när Kinas ambassad skriver att en erkänd svensk journalist inte är värdig att diskutera demokrati.

Fallet med den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai visar med all önskvärd tydlighet att det som behövs i Kina är just diskussioner om demokrati och rättsstatens principer. Att frihetsberöva någon utan rättegång strider mot de mänskliga rättigheterna. Att Gui Minhai ska friges har högsta prioritet för alla våra organisationer och vi kommer fortsätta arbeta för att få hem Gui Minhai.

En annan diskussion rör folkgruppen uigurer. Sverige och andra länder har riktat stark kritik mot Kina för hur landet behandlar uigurer. Uigurer som kommer till Sverige beviljas idag asyl på grund av den allvarliga situationen för dem i Kina.

Ambassaden skriver också att de hoppas att 'relevant' svensk media inte ska ge Kurdo Baksi en plattform. I Sverige har vi fria medier. Varken Kinas ambassad eller vi som är företrädare för pressfrihetsorganisationer i Sverige ska bestämma vad som ska publiceras i vårt land. Det är det som är definitionen av fri och i våra ögon 'relevant' media.

Grethe Rottböll, Sveriges Författarförbund
Jesper Bengtsson, Svenska PEN
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet"

 

05.02.2019 16:42

 

Gathering avslutar State of Muds nya album Running Bull som gavs en fyra av Nils Hansson i Dagens Nyheter.     

 

Albumet är tillgängligt på alla de stora streamingtjänsterna och som fysisk platta i Kullsta Records webshop.

 

 

03.09.2018 12:13

Peter Lucas Erixon: Sex små anteckningar om svek

Tidskriften  Provins  3-2018 

 

09.01.2018 12:12

 

Läs Pia Bergströms recension av Mäld i Aftonbladet den 9 januari.

 

11.04.2017 13:45

 

P R E S S M E D D E L A N D E 11 APRIL 2017

 

EN SÅNG, FÖR STOCKHOLM
 

"förstörelsemanins konsekvenser bemöttes 

med kurage och mänsklig samling -" 

 

I början av oktober visste jag att jag skulle skriva en låt.

Då hade tanken redan länge lekt.

 

Tidigt i mars gick min brusiga version till Björn Gidlund, som jag under åtta år återkommande framträtt tillsammans med. Han som ackompanjatör till min recitation.

 

Jag var nöjd att få överraska.

 

Björn spelade in en första lyssningsbar version som behövdes i tänkt försök att placera sången utomlands.

Det var vad jag höll på med i fredags i förra veckan.

Jag hade skrivit sången explicit med Joan Baez, och hennes då allra sista album under produktion, i åtanke och hade i fem månader haft hennes – nu åldrat nyansfulla och klangrikt kopparglittrande – röst för det inre örat.

Våldet föröder men övervinns av den produktiva omtanken, den goda viljan.

Det land som visade sig fredagen den sjunde april är det land jag känner igen mig i. Och vill känna igen mig i.

När våldsdramat i Stockholm var ett faktum och förstörelsemanins konsekvenser bemöttes med kurage och mänsklig samling blev det självklart att publicera vårt material meddetsamma.

 

Jag dedicerar, tillsammans med Björn Gidlund/State of Mud, den här lilla sången till Stockholm och dess invånare som gemensamt och med värdighet bedrog våldet genom att bemöta det med dess oövervinnerliga motsats.

 

elfte april 2017 –

Peter Lucas Erixon

 
1 | 2 >>